• header1
  • header2
  • header3
  • header4
  • header5
  • header6
header11 header22 header33 header44 header55 header66
estetik cerrahi

Penis eğrilikleri

estetik cerrahi Penisde eğrilik bir kaç sebeple oluşabilir..
- Doğustan
- Yetişkinde edinsel (peyronie)
- Hipospadiasa bağlı
- Epispadiasa bağlı
- Travmalara bağlı
- Penise sık yapılan enjeksiyonlara bağlı
- İdrar yollarının kronik iltihaplarına bağlı
- Sık ve uzun süre idrar sondasının kullanılması
- Şişirilebilen penis implantlarına bağlı olarak...

estetik cerrahi Genellikle yapılan işlemler benzer olsa da özellikle yetişkinlerde olan eğrilik ile doğuştan olan eğriliklerin sebepleri farklı olduğundan yapılan işlemler farklıdır.

Peyronie hastalığı: yetişkinde sonradan olan penis eğriliği

estetik cerrahi Klinikte en çok karşılaştığımız sebep yetişkinde oluşan edinsel penis eğriliği, yani Peyronie hastalığıdır. Bu hastalıkta hastanın eskiden penis eğriliği gibi bir şikayeti yoktur. Genellikle 40-60 yaş arasında sonradan gelişen bir eğrilik söz konusudur.

estetik cerrahi Bu hastalıkta penisin gövde dokularını kaplayan sert beyaz tabakada (tunica albuginea) ve penisi oluşturan 3 erektil dokuda sert fibrotik alanlar oluşur. Bu sertlikler genelde elle hissedilebilir. Ereksiyonda penisde eğriliğe yolaçarlar. Çok ilerlemiş vakalarda bu sertliklerin (peyronie plakları) ilerisinde kalan kısımlarda kan dolaşımı azalabilir ve ereksiyonda bu kısımlarda yumuşak kalma durumu olabilir. Örneğin ilerlemiş vakalarda penis başının kan dolaşımı azalmışsa ereksiyonda penis başının yumuşak kaldığı görülür. Peyronie plakları ilerlemiş vakalarda kalsifiye olabilir. Fibrozis, spongioz dokuya ilerlemişse idrar yollarında da darlıklara ve düzensizliklere yolaçabilir.

estetik cerrahi Peyronie hastalığı, eğrilik, sert plaklar ve sertleşme bozukluğu dışında penisde şekil bozukluğu da yapabilir. Mesela penis kum saati gibi bazı yerleri ince bir hal alabilir, kambur gibi bir görüntüye kavuşabilir; yada S şeklinde eğrilikler gelişebilir. Penisde zaman içinde kısalma da peyronie plaklarına bağlı olabilir..

estetik cerrahi Hastalar eğri ve sertleşme sorunu gibi sebeplerle cinsel ilişkiden uzak durabilir. Bu durum peyronie nin ilerlemesine yolaçabilir. Eğer hasta ereksiyon için penise iğne yapıyorsa bunu yapmamalıdır. Erektil dokuya yapılan iğneler fibrozisi artırır. Hasta cinsel ilişkiden uzak durmamalıdır; ağrı olsa bile hasta cinsel ilişkiye girmek konusunda desteklenmelidir. Peyronie plaklarının kendi kendine yokolma ihtimali vardır (bazı makalelere göre belirtiler başladıktan sonraki ilk yıl içinde 50%)..

estetik cerrahi Peyronie ağrı yapmaya başlamışsa, cinsel ilişkiyi zorlaştıracak kadar eğriliğe ve sertleşme sorununa yolaçmışsa ameliyat edilmelidir. Genellikle tanı konan hastaların 10% unun mutlaka ameliyat edilmesi gerekir..

estetik cerrahi Ameliyatta bir kaç işlem yapılır:

estetik cerrahi 1 - Plaklara müdahale: Sert fibröz bantlar yapılabilirse tamamen çıkarılır. Geriye kalan tunica albuginea defekti büyükse onarılmalıdır. Plaklar çok geniş ve derin olabilir, erektil dokuların içine ilerlemiş olabilir. Bu durumda ya plaklar tam çıkarılır ve erektil doku kaybı fazla ise penil protez konur, yada geniş ve derin fibröz plaklar tam çıkarılmaz, insizyon ve çapraz çizmekle zayıflatılır. Bu derece geniş ve derin plaklar, genellikle uzun yıllar ereksiyonu sağlamak için penise ilaç enjekte eden hastalarda görülür. Plaklara işlem yapılırken penisin sırt kısmından geçen damar-sinir paketi korunmalıdır..

estetik cerrahi 2 - Corpoplasty: Penisde eğrilik varsa, sert peyronie plakları çok geniş değilse, kısalma yada ereksiyon bozukluğu yoksa direkt eğriliği düzeltmeye yönelik corpoplasty yapılır.. Corpoplasty için tarif edilmiş bir çok ameliyat mevcuttur. En sık yapılan işlem, Nesbit in tarif ettiği beyaz tabakanın plike edilmesidir. Penisin eğri olduğu tarafın aksi tarafında penisin kılıfına çimdik şeklinde kılıfı geren bir dizi dikiş atılır. Bu sayede eğrilik düzeltilebilir.

estetik cerrahi 3 - Penil implant yerleştirilmesi: Fibröz plaklar çok geniş ve derinse erektil dokudan da bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Bu durumda ameliyatın sonunda eksilen erektil dokunun yerine ereksiyonu sağlamak için penil protez koymak gerekebilir. Bu durum ancak çok ileri vakalarda gerekir..

Doğuştan olan penis eğriliği

estetik cerrahi Doğuştan olan eğriliklerin sebebi çok basittir. Penis aslında 3 süngersi dokunun birleşiminden oluşan bir organdır. Bebeğin gelişimi sırasında bu 3 yapı arasında bir gelişme farkı varsa, penis az gelişen ve kısa kalan kısım tarafına eğrilir.. Yapılacak şey, uzun olan kısımın kılıfına çimdik şeklinde bir seri dikiş atarak uzun kısmı hafifçe kısaltmaktır. Bu ameliyatın sonunda penis boyunda 0.5-1.0 cm kısalma olabilir. Genellikle en sık yapılan ve en iyi sonuç veren tekniktir.

estetik cerrahi Diğer bir yöntem de kısa kalan kısıma (yani penisin eğrildiği taraftaki kısıma), dokunun kılıfına bir dizi kesiler yapıp burayı uzatmaya çalışmaktır.

estetik cerrahi Doğuştan penis eğriliklerinin çok nadir bazı sebepleri de idrar yolunun az gelişmiş olması, penis cildinin yetersiz olması, penisin alt kısmındaki erektil dokuda fibröz oluşumlar (chordee) olabilir. Bu gibi durumlar söz konusuysa sebebe göre tedaviyi planlamak gerekir.

estetik cerrahi Bu ameliyatlardan sonra 3 gün pansuman açılmaz. Üçüncü gün pansumanı açıyoruz. İyileşme döneminde hastaya ereksiyonu kesen bir ilaç verilir, böylece penis ereksiyona gelmeden (atılan dikişleri zorlamadan) iyileşir. Tavsiyemiz en az 3 hafta ereksiyonu kesen ilaç kullanmak ve 6 hafta ilişkiye girmekten kaçınmaktır.

estetik cerrahi Doğuştan penis eğriliklerinde ameliyat kriteri, eğriliğin ilişkiye girmeyi zorlaştırıp zorlaştırmadığıdır. Eğrilik fazla değilse ve ilişkiye girmeyi zorlaştırmıyorsa ameliyat gereksizdir. Unutmayın ki hemen herkesde az da olsa sağa, sola, yukarı yada aşağıya eğrilik vardır. İlişkiye girmekte sorun yoksa ameliyata da gerek yoktur.

estetik cerrahi Penis eğriliği hastalarından, ameliyattan önce muayeneye gelirken yanlarında ereksiyonda bir kaç farklı açıdan çekilmiş, eğriliği iyi gösteren bir kaç fotoğraf istiyoruz. Eğriliği doğal halinde görmek çok önemlidir. Eğriliği doğal halinde görebilirsek eğriliği düzeltecek dikişleri daha isabetli atabiliriz. Bu yüzden hastanın yanında fotoğraflarla gelmesi çok önemlidir.





Op. Dr. Oytun İdil    (Plastik & Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı)
Adres: Rumeli cad. No:3 D:1 Nişantaşı, Şişli - İstanbul / Türkiye
E-mail: oytunmd@gmail.com
GSM: +90 533 569 0649    +90 505 296 5569    +90 553 985 8087
Muayenehane tel: +90 212 296 3656    +90 505 137 1393
Whatsapp: +90 533 569 0649    +90 553 985 8087